Uvahy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ekonomicky zazrak

V nedavnej dobe som sa dozvedel, ze Slovensku hrozi deflacia a ake to bude skodlive pre ekonomiku. Nevychadzam z uzasu.
Viaceri "odbornici" tvrdia, ze deflacia sposobi zvysenie nezamestnanosti. Tiez ze sa mame stale lepsie, lebo za rovnaky plat dostaneme viac. A dokonca som sa dozvedel aj to, ze sme vykkonostne predbehli Cesko a ze sa uz neoplati tam ist robit, lebo mzdy na Slovensku neustale rastu. A ze pre ekonomiku je najlepsia inflacia okolo 2%. Tak ja zijem asi na inom Slovensku.
Fakty:
1) deflacia na Slovensku znamena, ze za porovnatelny nakup v potravinach platim stale viac
2) pri klesajucej spotrebe energii (plynu, elektriny, kurenia) mi vo vyuctovani najomneho prisiel nedoplatok
3) mzda mi uz dlhsiu dobu stagnuje v absolutnych cislach, ked vsak pridem do obchodu, za tie iste peniaze dostanem stale menej
4) "bezplatne zdravotnictvo" podla ustavy je stale drahsie
5) za sluzby platim oproti minulemu roku tiez viac
Ale vratme sa k teorii deflacie. Ak by bola pravda, ze je deflacia, mali by sa znizovat ceny v obchodoch. Nasledkom coho by ludia mali viac nakupovat, lebo je to pre nich lacnejsie. Z coho logicky vyplyva, ze by sa mala zvysit vyroba, lebo je vacsi dopyt. A pri vyssej vyrobe zakonite musi stupnut aj zamestnanost. Pri inflacii je to presne naopak! Samozrejme vsetkeho s mierou. Podla mna je idealny stav, ked je inflavia nulova, alebo mierne v minuse. Naopak vyssia inflacia je z dlhodobeho hladiska uplne neudrzatelna. Udrzat ju mozno len silovo a politicky, ale aj to len obmedzenu dobu. Kym neskonci trpezlivost ludi ktorych sa to tyka. Co nasledne spravidla konci revoluciou, alebo vojnou. Co sa uz v minulosti viackrat opakovalo. Ludia su vsak zrejme nepoucitelni a stale opakuju tie iste chyby. A vracaju sa k systemom, ktore v minulosti zlyhali (kapitalizmus, socializmus ...) namiesto toho, aby sa pokusili vymysliet funkcny model, ktory by bol vyhodny nielen pre male percento ludi. Viem, ze sa to lahko povie a tazsie realizuje. Dovolim si preto parafrazovat Napoleona: "Treba vymenit lud"

Slovensko | stály odkaz

Komentáre

  1. pravicova ekonomia
    Tak uz sa v televizii pravicovi geniovia pochvalili, ze Centralna europska banka robi vsetko pre to, aby bola inflacia. Len vyjadrili lutost, ze sa im to nedari tak rychlo, ako sudruhom z Ameriky.
    publikované: 22.03.2018 13:55:50 | autor: ekonom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ekonomika EU
    Ked sa Nemcom nepodarilo vyhrat 2x vojensky, skusaju to teraz ekonomicky. Projekt EU je v podstate obnovenie kolonializmu a vychodny blok su kolonie, kde sa pracuje za hanebnych podmienok. A nasi tiezekonomovia to este podporuju. Ako napriklad Mihal, podla ktoreho davnejsieho vyhlasenia v televizii by mali pracovat ludia za tanier polievky denne.
    publikované: 25.05.2018 16:05:35 | autor: zamestnanec (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014